Domates kendi türleri (familya türleri) arasında çok kolay yabancı tozlaşma olur.
yabancı tozlaşma örnek olarak; mesela kırmızı domates, cherry domates, pembe domates ektiniz bunlar birbiri ile bir küçük rüzgarda bile veya böcekler ile vb. yabancı tozlaşmaya olur. yabancı tozlaşmayı tohumunu aldığımız domates tohumları bir sonra ekimde istenmeyen bir şey ortaya çıkar bilir.. bir da ki dönem sebzesinden ayırdığınız tohumu ektiğiniz zaman istediğiniz sonuç ortaya çıkmaz.
Yabancı tozlaşma kendi familyası içinde ki türler arasında olur. ancak bunu önlemek için
fiziksel olarak önemler almamız gereklidir..
mesela 4 tane kırmızı domates ektiniz. 4 tane cherry domates ve 4 tane armut domates ektiniz. bu türleri korumak için aralarına başka familyanın bitkilerini koymalısınız. (biber – domates – fasulye – biber )
Yabancı Tozlaşma önlemek için önlem:
Domates fidelerinizin tomurcuklandığı çiçek açtığı ilk dönemden ihtibaren domates çiçekleri açılmadan üstünü tülbent veya bir tül ile kapat malısınız.
yanda ki resimde domatesin çiçeklerini yabancı tozlaşma korumak için sizde kendi domateslerinizi aynısını uygulayabilirsiniz.
Eski perde tülünü keserek ve benzeri bir şeyle çiçekleri yabancı tozlaşmayı önleyebilirsiniz.
yanda ki işlem yapılması çok kolaydır. kare veya yuvarlak şeklinde kesin etrafını dikiş ipiyle ip geçirin. tülü çiçeğin üstüne geçirince ipleri çekince çiçekler kapanmış olacak.
(Önemli) arada bir çiçeğin olan dalı salayın.(çiçekleri açılmış olanlar)
çiçekler dökülüp meyve nohut boyun gelince tülü kaldırın.
Tohum Ayırma:
Domateslerinizden tohum almak için bitkinizin 2,3,4,5,6 meyveleri tohumluk olarak ayrılır. çok tohum almak için ve meyve sayısını artırmak için 1,3,5 nci meyveler çiçeklerin dökülmesinden sonra koparılır. 2,4,6 meyveler tohumlar tohumluk olarak ayrılır.bu meyveler olgunlaşana kadar bitkide başka meyveleşmeye izin verilmez ve diğer meyveler koparılır.
Tohum ayırma yazısı kaynak: Ulusal Tohum Takas Merkezi Katılımcı Tohum Islah Çalışmasından alıntıdır.
Diğer yazılar plant-home aittir.
Tohum Alma:
Tohuma ayrılmış domateslerimizi dalında iyici olgunlaşıp kızarmalı.
Domates Tohumu çıkarmak için Bir tabak üstüne tel süzgeç ile domates baş tarafında değil ortasından kesilerek kaşık veya bıçak gibi bir şeyle domates tohumlarını tel süzgeç içine dökün domatesin suyu alta koyduğunuz içine birikecektir. domates tohumların ayırma bittikten sonra tohumları bol su ile yıkayın sonra domates tohumları çok ise kavanoz içine veya tohum az ise bir küçük çay bardağı içine döküp üstüne tabağın içinde biriken domates suyunu ilave edin. domatesin suyu az ise çok az su ilave edip kavanozun kapağını kapatın çay bardağına koymuşsanız üstünü streç ile kapatın üstüne hazırladığınız tarihi yazın. tohumlar hava sıcaklığına bağlı olarak çimlenme riksi oldu için tohumları 3 gün sonra tohumları çıkartıp tel süzgeçle yıkayın. ve bez veya benzeri bir şeyin üstünde kurutun. bu kurutma en az 2 gün sıcaklığa bağlı olarak değişir.
Domates Tohumu Alma (Fermantasyon) işlemlerine bakmak için buraya tıklayın
Domates çiçeklerini döllemek istiyorsanız. buraya tıklayın
Bir cevap yazın