Japon Akçaağaç Bonsai Yetiştirme
Bonsai'nin güzelliği
Bonsai Japonca bir terimdir ve şu anlama gelir: “bir konteynere dikildi”. Sanat formu türetilmiştir eski bir Çin bahçecilik uygulamasından, bir kısmı daha sonra altında yeniden geliştirildi Japon Zen Budizminin etkisi. Başlangıçta sadece toplumun seçkinleri uygulanan Yerli toplanmış örneklerle Bonsai ve olarak Çin’e yayılan ağaçlar lüks hediyeler.
Japon Akçaağaç
Acer Palmatum, Çin, Japonya ve Kore’nin bir yerlisidir. Kelimenin tam anlamıyla tercüme edilen Acer, insan eline benzeyen beş loblu yapraklar için “akçaağaç” ve palmatum “el” dir. Japonya ve Batı dünyasında popüler bir bonsaidir ve 15 – 25 feet arasında büyür.
Yeni sürgünlerdeki yapraklar sarıdan turuncuya, kırmızıya kadar değişir ve sonbahar renkleri de aynı derecede parlaktır. Küçük sarımsı çiçekler ilkbahar sonundan yaz başlarına kadar gelişir. Genç ağaçların kabuğu yeşildir – bazı çeşitlerde kırmızıdır – ağaç olgunlaştıkça açık gri veya kahverengiye döner.
Yetiştirme İpucuları
Her tohum türü benzersizdir ve farklı bir işleme sürecine ihtiyaç duyar. Ekimden önce sahip olduğunuz her tohum türü için ekimi kontrol edin. Doğada tohumların çimlenebilmesi için belirli koşullara ihtiyacı vardır. Tohum tabakalaşma, tohum dormansinin kırıldığı süreçtir. Bu çimlenmeyi teşvik edin. Tohumların tabakalaşmasının başarılı olması için, gerektiğinde tam olarak ihtiyaç duydukları koşulları taklit etmek gerekir. Doğada uyku halinin kırılması bazı tohumlar sıcak ve nemli bir işlem gerektirirken, diğerleri serin ve ıslak tedavi gerektirebilir. Soğuk katlama işlemini tamamladıktan sonra artık hazırsınız. tohumlarınızı toprak/kompost ile saksılarınıza ekmek için. çimlenme alabilir bir süre sabırlı olun ve tohumlarınızı görmezseniz paniğe kapılmayın.
*Dormansi: (Tüm koşullar optimum olsa dahi çimlenememe durumu)
Yetiştirme Talimatları
Kabuğu kırma ve soğuk tabakalaşma ile çimlenme:
-
- Tohumları 24-48 saat boyunca ılık suda(oda sıcaklığı) bekletin.
- Tohumlarınızı kurutun ve nemli bir kağıt havlu üzerine yerleştirin, tohumların kaplandığından emin olmak için iki veya üç kez katlayın.
- Kağıt havluyu ve tohumları kilitli poşet veya benzer bir şeyin içine koyun ve buzdolabında 8-10 hafta kalmak üzere ardından buzdolabına koyun.
8-10 hafta sonra:
- Tohumları Torf tablet içine veya kompost içine koyun çok yavaş sulayın.
RAPORLAMA
Her bir ila iki yılda bir ve her iki ila üç yılda bir daha olgun ağaçlar değiştirin. Bu, kök budama ile birlikte ilkbaharda yapılmalıdır. Bu türün sığ bir kök sistemi vardır ve bu nedenle oldukça sığ bir kaba ekilebilir, ancak güçlü kök büyümesine izin verecek kadar büyüktür.
SIKIŞMA
İki veya dört tam yaprak oluştuğunda, tüm yeni sürgünlerin uçlarını sıkıştırın. Yıl boyunca gerektiği kadar tekrarlayın.
BUDAMA
Saksı değiştirmeden iki hafta önce, erken ilkbaharda budamaya başlayın. Yaz ortasında dalları budamak, boğumlar arası bir sürü yeni sürgün oluşmasına neden olur.
SULAMA
Hafif asidik toprak koşullarına ihtiyaç duyduklarından, mümkünse musluk suyu yerine yağmur suyu kullanın. Su birikintisi ve kuruluktan kaçınarak toprağı her zaman nemli tutun. Yaprakları düzenli olarak püskürtün.
BESLEME
Tomurcuklar açarken ekstra desteğe ihtiyaç duyduğundan, bu bonsaiyi her hafta erken ilkbahar boyunca azotlu bir gübre ile besleyin. Yazın en sıcak dönemlerinde yemlemeyi azaltın. Yaz sonunda azotsuz bir gübre kullanın, kışın beslenmeyi kademeli olarak azaltın.