Japon Sedir Bonsai Yetiştirme
Bonsai'nin güzelliği
Bonsai Japonca bir terimdir ve şu anlama gelir: “bir konteynere dikildi”. Sanat formu türetilmiştir eski bir Çin bahçecilik uygulamasından, bir kısmı daha sonra altında yeniden geliştirildi Japon Zen Budizminin etkisi. Başlangıçta sadece toplumun seçkinleri uygulanan Yerli toplanmış örneklerle Bonsai ve olarak Çin’e yayılan ağaçlar lüks hediyeler.
Japon Sedir
Japonya’da Sugi olarak da bilinen Cryptomeria Japonica, Japonya ve güney Çin’e özgü bir orman ağacıdır. Bu tür yüzyıllardır Bonsai ağacı olarak yetiştirilmektedir. Doğada 200 fit uzunluğa ve 20 fit çapa kadar bir gövdeye ulaşabilen muhteşem, büyük bir kozalaklı ağaç.
Dallar, başlangıçta yükselen ve uçlarına yakın düşen yatay sıralara yerleştirilir. Yayılan dalları olan konik bir tacı vardır. Yapraklar küçük, iğneye benzer ve koyu yeşildir. İğneler kışın bronzlaşacak, ancak bahar uyandığında tekrar yeşile dönecek.
Yetiştirme İpucuları
Her tohum türü benzersizdir ve farklı bir işleme sürecine ihtiyaç duyar. Ekimden önce sahip olduğunuz her tohum türü için ekimi kontrol edin. Doğada tohumların çimlenebilmesi için belirli koşullara ihtiyacı vardır. Tohum tabakalaşma, tohum dormansinin kırıldığı süreçtir. Bu çimlenmeyi teşvik edin. Tohumların tabakalaşmasının başarılı olması için, gerektiğinde tam olarak ihtiyaç duydukları koşulları taklit etmek gerekir. Doğada uyku halinin kırılması bazı tohumlar sıcak ve nemli bir işlem gerektirirken, diğerleri serin ve ıslak tedavi gerektirebilir. Soğuk katlama işlemini tamamladıktan sonra artık hazırsınız. tohumlarınızı toprak/kompost ile saksılarınıza ekmek için. çimlenme alabilir bir süre sabırlı olun ve tohumlarınızı görmezseniz paniğe kapılmayın.
*Dormansi: (Tüm koşullar optimum olsa dahi çimlenememe durumu)
Yetiştirme Talimatları
Kabuğu kırma ve soğuk tabakalaşma ile çimlenme:
-
- Tohumları 24-48 saat boyunca ılık suda(oda sıcaklığı) bekletin.
- Tohumlarınızı kurutun ve nemli bir kağıt havlu üzerine yerleştirin, tohumların kaplandığından emin olmak için iki veya üç kez katlayın.
- Kağıt havluyu ve tohumları kilitli poşet veya benzer bir şeyin içine koyun ve buzdolabında 3-4 hafta kalmak üzere ardından buzdolabına koyun.
3-4 hafta sonra:
- Tohumları Torf tablet içine veya kompost içine koyun çok yavaş sulayın.
Çimlenme 3-9 hafta sürer
RAPORLAMA
Kendi saksılarına filizlenmeye başladıklarında fideleri ayırın. Yeni tomurcuklar büyümeye başladığında, her 2 yılda bir ilkbaharın ortasında değiştirin. Daha eski örnekler kök gelişimine göre saksı değiştirilebilmektedir. Standart bir bonsai toprak karışımına koyun.
BUDAMA
Ağaç boyunca enerjiyi yaymak ve ağaçların şeklini korumak için büyüme mevsimi boyunca sürekli, düzenli çimdikleme gereklidir. Japon sedir ağacı, düzenli kıstırma verilen ağacın her yerindeki noktalardan çok kolay bir şekilde tomurcuklanacaktır.
Yaprakları kesmek için makas kullanmayın çünkü bu, kesilen kenarların kahverengiye dönmesine neden olur. İlkbaharda sert budama yapılabilir, ancak ağaç kabuğu ve kambiyum tabakası ağaçtan kolayca ayrıldığından temiz bir kesim elde etmeye özen gösterilmelidir.
SULAMA
Japon Sediri, asidik olsa bile, herhangi bir nemli toprakta iyi yetişir, ancak gölgede büyüyemez. Ağacın iyi drene edilmiş toprağa, ancak en iyi büyüme için bol suya ihtiyacı vardır. Nem çok düşük kalırsa, toprağın kurumasına ve buğulanmasına asla izin vermeyin.
BESLEME
Japon Sedirinizi ilkbahardan sonbahara kadar her 2 haftada bir besleyin. Nisan ayından itibaren yüksek azotlu bir beslemeye başlayın, Haziran ayından itibaren dengeli bir beslemeye geçin. Ağustos’tan itibaren kök sistemini güçlendirmek için düşük nitrojene geçiş yapın