Kayısı ve Şeftali Tohumu Çimlendirme
Kayısı ve şeftali çekirdeğini çimlendirme için size anlatacağım bu yöntemle 3 gün içinde tohumun çimlendirmesini sağlaya bilirsiniz.
Kayısı ve şeftali çekirdeğini çimlendirmeyi hızlı yapmak için sert kabuğundan içinde çekirdek zarar görmeden çıkmamız gereklidir.
Kayısı çekirdeğinden içinde tohumu çıkarmak için ilk aklınıza çeviz kıracağı ve pense ile kırıp çıkarmak gelebilir ama bu iki alet ile denediğiniz zaman bir çok tohum ziyan olacaktır. yani 5 tane çekirdekten bir tanesi sağlam kalabilir.
Çekirdeğin içinde ki tohumun zarar görmeden çıkarmak için resimde olduğu gibi bir bıçak ile çekirdeğin üst ve alt tarafından kesip sonra bıçağı sağ ve sola oynatarak kabuk kendiliğinden kırılacaktır.
elinizde benim resimde paylaştığım gibi testere uçlu bıçağınız varsa bu işlem daha iyi kabuğu testere şeklinde açıp bıçağı sağ veya sola oynatın kabuk kırılacaktır. yanda ki fotoğrafı büyütürseniz daha detaylı görebilirsiniz için resmi büyütmek için resme tıklayın.
Fotoğraf da tohumların bazı zarar görmüş olan pense ile kırılan tohumlarda pamuk içine yerleştirdi ve pense ile kırılan tohumlar çimlenmedi.
çekirdeklerin içinde tohumu çıkardıktan sonra bir tabak veya benzeri bir şey için tohumunuzun sayısına göre uzunluğunda tabağın üzerine pamuk yerleştirin. sonra tohumları yerleştirip üstünü altında ki pamuk gibi aynı şekilde örtün.ve sulayın.
Bu İşlemi yapmadan önce Tohumları kısa süre suda bekletin.
Tohumlar en az 3 gün içinde çimlenmeye başlar bazı tohumların çimlenmesi 1 ay bulabilir.
Alta paylaştığım videoda bu çimlendirdiğiniz kayısı tohumu toprağa ekimini gösterdim.
Not: bu anlatığım yöntemini şeftali çekirdeğinde aynısı uygulayabilirsiniz.
Kayısı ve şeftali tohumu nasıl ekilir
Kayısı (Prunus armeniaca), 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaç türü
Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Türkiye’yi İspanya, İtalya, Birleşik Devletler Topluluğu, İran, Fransa, Yunanistan ve ABD izlemektedir. Bu birinci grup ülkelerin yaş kayısı üretimleri 100 bin tonun üzerindedir. Birinci gruba Fas, Pakistan, Suriye, Çin, Güney Afrika, Macaristan, eski Yugoslavya, Romanya, Avustralya, takip etmektedir.
Şeftali (Prunus persica),Gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz bir yaz meyvesi. Dünyaya Çin’den yayıldığı düşünülen şeftali, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür. Bol sulu ve tatlıdır.Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar.
Bir cevap yazın