Aloe vera hastalıkları
Aloe (Aloe spp.) Bitkileri, rozet biçiminde yetişen etli, dişli yeşil yaprakları var. Türlere bağlı olarak, bu etli uzun ömürlü bitkiler evlerimizde, bahçelerimizde ve yetişmeye uygun (güney Amerika) bölgelerde tarım ve yetiştirmesi yapılmaktadır. Bu kuraklığa dayanıklı bitkiler iyi drene toprak ve tam güneş (ışık) veya kısmi gölge ve bitki tabanından büyüyen uzaklıklarla yayılır. Bakteriyel ve mantar hastalıkları aloe vera için sorun çıkarabilirler.
Aloe Rust (pas hastalığı)
Aloe pas, aloe yapraklarında siyah veya kahverengi dairesel lekelere neden olan mantar hastalığıdır. Kararmayan alan okside olur ve bitkinin geri kalanından kendisini kapatır ve renk değişikliği yayılmaz. Bu hastalık için en iyi kontrol önleme yöntemidir.
Kuzey Amerika’da nadiren görülmekle birlikte, aloe pas, ticari olarak ekili bitkilerde yayılabilir, bu nedenle semptom gösteren aloe bitkileri almayı bırakın. Yeterli güneş sağlayın ve yapraklardan su tutun. Aloe bitkilerinin aşırı sulanmasını ve aşırı sulanmasını önleyin.
Kök Çürüklüğü
Phytophthora ve Pythium cinslerinden olanlar da dahil olmak üzere mantarlar, aloe bitkilerinde kök çürümesine neden olur. Kök çürüklüğü belirtileri genellikle koyu kahverengi, duygusal kök ipuçları ve koyu, duygusal alt yaprakları içerir. Bir aloe bitkisi Pythium kökü çürümesine sahipse, bitki yetiştiğinizde kök topraktaki kalabilir. Phytophthora kökü çürüklüğü de bodur büyüme ve sararmış yapraklara neden olur. Kök çürüklüğünü önlemek için fazla sulamayınız ve kök topa göre 3 inç genişliğinde temiz bir kapta steril saksı karışımında yetiştirin.
Yumuşak Çürük
Yumuşak çürüme, aloe yapraklarında sumadan kaynaklı lekelere neden olan bakteriyel bir hastalıktır. Çürük bitkinin iç kısımlarına yayılırken, yapraklar sertleşir ve çöker. Noktalar ile birlikte büyütülebilir ve birleşebilir. Tepede biriken su, aloe bitkilerini yumuşak çürümeye duyarlı hale getirebilir.
Yumuşak çürümeyi önlemek için toprağın sularken yapraklar su gelmeyecek şekilde ve yaprak aralarına su gelmeyecek şekilde sulama yapılmalı veya üsten su verme sağlanmamalıdır. Hastalık belirtileri olan aloe bitkilerini çıkarın ve budama araçlarını dezenfekte ederek hastalığın yayılmasını önleyin.
Antraknoz hastalık
Colletotrichum gloeosporioides
Küçük yuvarlak, oval, koyu yeşil suyun başlangıçtaki görünümünü, daha sonra bronzdan açık kahverengi ortama kadar dairesel lekeler haline gelir. Lekeler olgunlaştığında lezyonun merkezi kırmızımsı kahverengiden kahverengiye döner. Hastalıkta ilerleme dönemlerinde kaydedildiğinde, lezyonlar büyük nekrotik alan oluşturmak için birleşir.
Hastalık, ılık, yağışlı havaları tercih eder; Islak havada su sıçratarak kolayca yayılır
Aloe vera yaprak biti
Aloephagus myersi
Belirtiler yapraklarda görülür ve yaprakların tabanında veya zarar görmüş yaprakların zedelenmiş uçlarında beslenirler. Ayrıca Şiddetli istila, yavaş büyüme ve boğulmaya yol açar.
Tedavi
Bitki karantinaya almak yani diğer sağlık bitkiler ayırmak gereklidir. Organik olarak sabunu ile böceklere ilaç hazırlayarak mücadele edilir.
Diğer önemli etkende bitkiyi yanlış sulama kesinlikle kaçılmalı doğru koşullar içinde yetiştirilirmeli.
Diğer Sorunlar
Kötü büyüyen koşullar aloe bitkilerinde hastalık semptomlarına benzeyen semptomlara neden olabilir. Suya batmış lekeler yaprak uçlarında görülür ve yaprakların geri kalanı sağlıklı ve yeşil kalırken uçlar kısımlarında kahverengiye dönüşüm ve büzülme görülür. Aloe vera en iyi tedavi için doğru bakım ile düzgün büyüyen doğru koşular ile yetiştirilen aloe’lar sağlıklı bir şekilde büyümeye devam eder
Aloe vera ilgili diğer makaleler
Merhaba verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim yeni aldığım aloveramda antraknoz hastalığı var öyle aldım çünkü başka yoktu düzelir diye düşündüm gerçekten düzelir mi ne yapmam lazım bana yardımcı olursanız sevinirim